Basisschool, kinderdagverblijf, sportaccommodatie – Shanghai, China

Groene school in een megastad

Minsheng Road ligt vlakbij het centrum van Shanghai, een stad met ruim 18 miljoen inwoners. Voor deze locatie ontwierp Van Veen Architecten een uniek pilotproject voor een schoolcluster met sportaccommodaties.

Het project omvat een basisschool, een kinderdagverblijf en een sporthal met horeca. Ook zijn op de locatie een aantal sportvelden gesitueerd die van belang zijn bij de (verplichte) ochtendceremonie.

In China zijn scholen doorgaans ‘onderwijsfabrieken’ waar efficiëntie centraal staat. Het ontwerp van Van Veen Architecten geeft daar echter een Nederlandse invulling aan en creëert ook een goede verblijfsplek met ruimte voor ontmoeten als centraal thema. Een groene school bovendien, midden in deze megastad.

Groene school
Met patio’s en binnenterreinen is een groene omgeving in de school geïntroduceerd. Alle leerplekken zijn gesitueerd rond groene binnenhoven. Zo ontstaat een directe verbinding tussen de leeromgeving en de buitenruimte. Kinderen kunnen er niet alleen veilig buitenspelen, maar maken er ook kennis met de natuur. Zo kunnen ze hun eigen groenten verbouwen op het dak van de school en na de oogst hun eigen maaltijd klaarmaken in de schoolkeuken.

Daglicht is een belangrijk element in beide schoolgebouwen. Volgens de bouwvoorschriften in China moet daarbij voldaan worden aan de regels van de Feng Shui. Dat betekent onder meer dat alle lokalen op het zuiden georiënteerd moeten zijn voor een minimaal aantal uur zonlicht. Grote ramen zorgen er daarom voor dat de zon tot diep het volume kan doordringen en geven de kinderen uitzicht op de groene omgeving. De gevels aan de tuinen zijn opgebouwd uit houten shingles en vormen zo een natuurlijke overgang naar de daktuinen.

diagram different classrooms 2 no text

333243

 

37 aanzicht