Bosrijk, woningen, Eindhoven

Bosrijk is een voormalig defensieterrein aan het Beatrixkanaal in de wijk Meerhoven te Eindhoven. Deze groene oase heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een uniek parkachtig terrein met een monumentaal bomenbestand. De barakken en loodsen die vroeger op het terrein stonden, hebben plaatsgemaakt voor grote open velden die worden begrensd door hoge bomen.

In het overkoepelend concept voor Bosrijk staat een symbiotisch samenspel van wonen en natuur centraal. Van Veen Architecten voerde dit concept i.s.m. Arcadis op alle niveaus ver door: zowel architectonisch, stedenbouwkundig, landschappelijk als op het gebied van duurzaamheid. Hierdoor ontstaat een natuurlijke woonwijk met meer flora en fauna dan er nu in het plangebied aanwezig is. De aanwezige én nieuwe flora en fauna biedt een rijke diversiteit aan leven voor mens en natuur in een parkachtige omgeving.

Om wonen en natuur in harmonie met elkaar verbinden is de eerste cruciale ingreep, het “verzachten” van de middenweg tussen de clusters 14 en 18. Door het laten verdwijnen van deze barrière tussen de twee clusters ontstaat één groot, autovrij gebied waarin natuur en mens vrij spel krijgen. Binnen dat gebied wordt een helder ensemble gecreëerd door een compositie van drie stempels van gegroepeerde, grondgebonden woningen, variërend van twee tot drie bouwlagen. Door het groeperen van de bouwmassa’s ontstaan grote, open tussengebieden waarin ruimte is voor wateropvang – twee wadi’s-, natuurlijke én avontuurlijke speelterreinen en wandelroutes door een openbaar landschap.

De beleving van het landschap wordt gestimuleerd door alle woningtypes -dekwoningen, terraswoningen en boomhutwoningen- op te tillen ten opzichte van maaiveld. Zo ontstaat een sfeer van een beeldentuin in het bosrijke landschap. Bovendien ‘zweven’ ook de wandelpaden -de catwalks- iets boven het maaiveld. Hierdoor wordt het landschap geaccentueerd en zullen bezoekers en bewoners steeds opnieuw verrast worden door nieuwe perspectieven die, door een zorgvuldig spel met zowel de grondlichamen als de boomgroepen, unieke ervaringen opleveren.

Ook vanuit de woningen wordt gezorgd voor een optimale natuur- en landschapsbeleving. Dit gebeurt door het toepassen van loggia’s, vides en hoge puien Zo hebben bewoners intensief contact met de rijke, natuurlijk omgeving.

De woningen in cluster 14 (ca 38 woningen) en cluster 18 (ca 39 woningen) zijn verdeeld in drie woningtypen. Deze -gegroepeerde- dekwoningen, terraswoningen en boomhutwoningen hebben sculpturale geometrische massa’s met overstekken, loggia’s en zwevende terrassen. Zo creëren ze een zachte relatie met het landschap. Hoge vides zorgen met grote glazen puien voor licht en openheid en bieden zicht op de omgeving.

De architectuur kent geen achterkanten. Het is door de uitgekiende compositie en materiaalgebruik alzijdig te bewonderen. Door de verspringingen in de bouwvolumes en rooilijnen krijgt de architectuur sculpturaliteit. De overgang tussen het wonen en het landschap is nauwelijks waarneembaar. Men woont in het Bosrijk landschap en dit is tot diep in het interieur merkbaar. Het uitzicht op het omringende landschap is nauwkeurig ingezet. Vanuit de verschillende verdiepingen in de woning is dit telkens anders. Waardoor de ramen het landschap gaan framen. De wisseling van de seizoenen en de zonnestanden per dag geven het karakter.

Bosrijk foto