Eemplein, woningen, Amersfoort

Een levendig plein met een groene oase

Binnen het masterplan van Peter Wilson (Bolles + Wilson) voor een nieuw centrum in Amersfoort heeft Drost + van Veen architecten een woongebouw met voorzieningen ontworpen. In goede samenwerking met de collega-architecten is een samenhangend plan tot stand gekomen rond het ‘Eemplein’, een plein dat langzaam afloopt naar de rivier.

De achtenveertig appartementen van Drost + van Veen architecten liggen in een bouwblok tussen de Eemlaan en het Eemplein. In dit bouwblok zijn ook een bioscoop, commerciële voorzieningen en een parkeergarage opgenomen. Er zijn twee typen appartementen: de starters-(koop)woningen op de begane grond aan de Eemlaan en de driekamer-huurappartementen boven de winkels. Deze middels een gallerij ontsloten appartementen liggen rond een groene binnentuin.

De gevels van de woningen vormen een verbijzondering van de kop van het bouwblok. De gevels hebben een verspringende (zaagtand) gevellijn en hebben door de gevellijn uitstekende balkons. Hierdoor kijken de bewoners niet alleen over het plein uit, maar kunnen ze vanuit alle apartementen ook overhoeks een blik op de Eem werpen. De gevels zijn een combinatie van baksteen vlakken en grote puien van geanodiseerd aluminium. De licht gekleurde bakstenen zijn gemetseld in een staand verband en de puien zijn brons- en goudkleurig in verschillende tinten. Hierdoor ontstaat een genuanceerde en levendige gevel die flonkert in het zonlicht.

Een bijzonder onderdeel van het ontwerp is de op de eerste verdieping gesitueerde binnentuin. Een rustige en groene oase, te midden van het gezellige, drukke Eemplein.