Natuurmonumenten bezoekerscentrum ‘s-Graveland

Natuurmonumenten heeft het recreatieknooppunt Gooi en Vechtstreek verder ontwikkeld. Spil hierin is het bezoekerscentrum dat is gevestigd in de monumentale boerderij Brambergen op het terrein van buitenplaats Boekensteijn. Om beter aan de wensen van de recreërende bezoeker te voldoen, is aan de zuidoostzijde van het bezoekerscentrum een extra gebouw gerealiseerd. Vroeger stond op deze plek een veeschuur, het nieuwe gebouw herstelt zo het oorspronkelijke boerenerf.

Het ontwerp voor dit multifunctionele gebouw sluit aan op de routing en zichtlijnen van het buitenterrein. Het gebouw heeft  de uitstraling van een moderne schuur, met een gevel die bestaat uit verschillende houten elementen die het gebouw een natuurlijk en eigentijds aanzien geven en zorgen voor een verbinding met de omgeving. Het gebouw biedt ruimte aan horeca met terras, opslag- en werkruimte voor Natuurmonumenten en andere gebruikers en fietsverhuur.

Bijzonder is de sterrenwacht die op de verdieping is gerealiseerd. Deze ruimte steekt als afwijkend volume door het schuine dak van het gebouw en functioneert als baken voor de bezoekers van de Gooi en Vechtstreek.

Doorsnede

natuurmonumenten 's graveland BtR INT