Herbestemming voormalige bibliotheek, Zeewolde

De bibliotheek van Zeewolde, ontworpen door architect Koen van Velsen, krijgt een nieuwe bestemming. Het betreft een veelomvattend plan met restauratie en nieuwbouw. Naast het bestaande gebouw komt een nieuwe uitbreiding in de steeg. Het gebouw wordt hiermee geschikt gemaakt voor drie huurders (winkels, horeca en wellness).

De uitbreiding in de steeg gaat respectvol om met het bijzondere ontwerp van Van Velsen. Door het transparante karakter ontstaat een mooie twee-eenheid met het bestaande gebouw, dat als zelfstandig bouwvolume leesbaar blijft.

Het interieur wordt behandeld als een monument en de bijzondere details blijven intact. Enkele eenvoudige ingrepen maken de ruimte geschikt voor het nieuwe gebruik: De entree wordt verbreed en de begane grond wordt door middel van een service-blok opgedeeld in twee delen. In contrast met de vele diagonale lijnen in het ontwerp van Koen van Velzen zijn de nieuwe ingrepen juist orthogonaal.

 

Zeewolde voormalige bibliotheek Koen van Velsen