Het Hof van Zutphen: senioren appartementen, woningen en een gemeenschapshuis

Volgens het stedenbouwkundig plan Noorderhaven van KCAP wordt een voormalig industrieterrein achter het station in Zutphen ontwikkeld tot een hoogwaardig, divers en levendig centrumstedelijk milieu om in te wonen, werken en te verblijven. De in te passen panden aan de historische havenstraat en de nieuwe Noorderhavenstraat vormen de aanzet voor de verdere uitwerking in een industriële pakhuisachtige opzet.

Van Veen Architecten ontwerpt hiervoor twee appartementenblokken met 38 senioren appartementen, een gemeenschapshuis als collectieve huiskamer, 13 grondgebonden eengezinswoningen en overdekte parkeerclusters. Het geheel krijgt een omsloten karakter met een collectief groen binnengebied. Het Hof van Zutphen wordt ontwikkeld in collectief opdrachtgeverschap. Het ontwerpproces is een gezamenlijk proces met de toekomstige bewoners.

De appartementenblokken zijn op de koppen gesitueerd. Aan de Stationloper heeft het een commerciële plint op de begane grond met 4 lagen. Daarboven zijn in totaal 16 woningen die door een breed dek en privé terrassen aan de binnenzijde van het blok worden ontsloten. Het appartementenblok aan Statenbolwerk is 5 lagen met circa 25 woningen. Dit blok heeft eveneens een breed dek en privé terrassen aan de woningen ten gunste van de oriëntatie en het contact met het binnengebied.