Landje van Van Riessen, Kinderdagverblijf, Bloemendaal

In 2008 heeft de gemeente Bloemendaal het ‘landje van Van Riessen’ gekocht ten behoeve van kinderdagopvang. Drost + van Veen architecten heeft de architectenselectie voor de nieuwbouw van deze KDO gewonnen. Gevraagd is een gebouw te ontwerpen dat zich goed voegt in de groene locatie. Het gebouw is zo ontworpen dat de karakteristieke oudere gebouwen, bestaande uit Patna e.o, Sparrenheuvel en het koetshuis, maximaal zichtbaar zijn en zo onderdeel van het gebied blijven.

 

Het gebouw bestaat uit twee delen: de Peuterspeelzaal met erboven Buitenschoolse opvang, en de twee dagopvang groepen; welke asymmetrisch om een centrale hal zijn geschakeld. Hierdoor ontstaat een alzijdig gebouw dat vanuit elke hoek anders wordt ervaren en andere zichtlijnen introduceert. De gevels van de twee gebouw delen zijn gelijk behandeld, met hout bekleed en voorzien van vrolijke figuren. De centrale hal steekt met haar strakkere volume