Oostvaardersplassen, Uitvoeringskantoor Staatsbosbeheer, Lelystad

Meervoudig onderhandse aanbesteding : gewonnen

Het Uitvoeringskantoor Oostvaardersplassen is gelegen naast het Buitencentrum op het terrein van Staatsbosbeheer aan de rand van het natuurgebied Oostvaardersplassen. De twee bestaande gebouwen die dienst deden als respectievelijk opslag- en kantoorruimte waren aan vervanging toe omdat ze niet meer voldeden aan de huidige gebruikseisen.

Staatsbosbeheer vroeg om het ontwerp voor één gebouw, bestaande uit een kantoor – en schuurgedeelte dat tevens ruimte moest bieden aan diverse faciliteiten. Het totale gebouw moest passen binnen een opgegeven footprint van circa 550 m2. Beoogde bouwstijl: schuurarchitectuur met toepassing van natuurlijke materialen, sober afgewerkt, bij voorkeur in hout.

Van Veen Architecten ontwikkelde een concept dat is gebaseerd op het principe van een traditionele kop-hals-romp boerderij. Dit is eigentijds vertaald naar een duurzaam multifunctioneel gebouw met een ingetogen én aansprekende uitstraling.
Het gebouw bestaat uit drie functionele delen: kantoor – facilitair – schuur. Deze vormen samen het totale volume. Elke onderdeel is herkenbaar door een eigen dakvorm, goothoogte, nokhoogte en gevelafwerking. Door de verspringende daken en de oplopende nokhoogte in de richting van het bezoekerscentrum krijgt het gebouw een dynamisch karakter. Per onderdeel kent de gevelopzet een eigen indeling. Het kantoorgedeelte heeft een smalle, verticale, fijn geschaafde beplanking. Het facilitaire deel: geschaafde planken opgedeeld in vierkante vlakken. De schuur: grove, ongeschaafde horizontale beplanking.

Het kantoorgedeelte aan de kop van het gebouw heeft deels een publieksfunctie. De vergaderruimtes op de bovenverdieping kunnen daarbij onafhankelijk functioneren van de kantoorfuncties op de begane grond. Het grote geveloppervlak voorziet alle werkplekken en vergaderruimtes optimaal van daglicht en vrij zicht op het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Het afwerkingsniveau van het interieur in het kantoorgedeelte is representatief. Het facilitaire deel, met onder meer een forensisch sectielab t.b.v. onderzoek naar dode fauna, werkplaats, toiletten en kleedruimtes zijn utilitair uitgevoerd. De schuur is minimaal afgewerkt.

Om te zorgen voor een maximale duurzaamheid wordt het gebouw uitgevoerd in hout dat afkomstig is uit de eigen Staatsbosbeheer bossen in de direct omgeving. Dat geldt niet alleen voor het hout dat wordt gebruikt in de gevels maar ook voor de houten palen waarmee het gebouw gefundeerd wordt. De prefab staalconstructie is vrij indeelbaar en uitbreidbaar, waardoor latere aanpassingen in gebruik mogelijk blijven en is demontabel zodat het in de toekomst eenvoudig herbruikbaar is. Het gebouw is energieneutraal onder meer door de toepassing van zonnepanelen op het dak. De optimale zuid oriëntatie van het gebouw en de hellingshoek zijn hierop afgestemd. Verder zorgt een luchtwarmtepomp voor de verwarming en koeling van de diverse ruimtes en is gekozen voor de toepassing van natuurlijke ventilatie en waterbesparend sanitair.