Transformatie dijkhuis tot energieneutrale dijk-villa

Duurzame én kostenbesparende oplossing

Langs de Rotte, aan de rand van Rotterdam, vergroten en transformeren we een vrijstaand woonhuis uit de jaren 70 tot een energieneutrale woning met een natuurlijke uitstraling, passend in het historische, landelijke lint op de dijk. Aan de voorzijde biedt de woning uitzicht op de Rotte, aan de achterzijde op de achterliggende weilanden.

De opdrachtgever wilde de huidige woning, die bestaat uit twee bouwvolumes, slopen en vervangen door een geheel nieuw energieneutraal houten huis met een groter woonoppervlak.

In overleg met de opdrachtgever koos Van Veen Architecten voor een andere aanpak. Hierbij worden de twee bestaande bouwvolumes hergebruikt en vergroot met behoud van de fundering. De twee (voormalige) bouwvolumes worden samengevoegd onder één groot gevouwen dak en voorzien van een nieuwe buitenschil. Een duurzame en kostenbesparende oplossing.

De woning krijgt een alzijdige uitstraling in een eigen vormentaal die reageert op de landelijke omgeving van het lint. Door het deels overstekende dak ontstaat een overdekt terras aan de dijkzijde dat een relatie aangaat met de Rotte. Het dak wordt deels uitgevoerd in zink en deels als groen dak met zonnepanelen. De bestaande metselwerk gevels worden verbeterd door toevoeging van een nieuwe klimaatschil van een licht isolatiesysteem en afgewerkt met inlands ruw gezaagde lariks beplanking. De vooraf vergrijsde houten gevels worden deels gepotdekseld en deels gemonteerd middels een opdeksysteem. De aluminium kozijnen krijgen HR +++ triple beglazing.