Appartementen Noorderhaven Zutphen Veld 15-17

In het Noorderhaven ontwikkelgebied, nabij het station en het centrum van Zutphen, heeft Van Veen Architecten een ontwerp voor een geclusterde woonvorm gemaakt. De hechte woongemeenschap, met 110 ouderenwoningen, ateliers en voorzieningen worden met elkaar verbonden door een door Loos van Vliet ontworpen grote binnentuin. Centraal in het collectieve groene binnengebied is een paviljoen gesitueerd, dat gebruik gaat worden door de woongroep, maar tevens de begrenzing aan geeft van de parkeer en spoorzone.

begane grond Veld 15-17

De stedenbouwkundige opzet, een ensemble van verschillende bouwblokken, herbergt verschillende woonvormen met ieder een eigen oriëntatie. De (zorg)woningen, in een hoekgebouw, worden ontsloten door een middencorridor en zijn gesitueerd aan de Statenbolwerk in het verlengde van de fietstunnel. De hoek, een accent in de wijk nabij de hoofdentree wordt gemarkeerd door een decoratief gemetselde, uitkragende kopgevel. In de plint is ruimte opgenomen voor de ondersteunende zorgvoorzieningen. De woningen aan de hoofd zicht-as Noorderhavenstraat, oriënteren zicht met name door middel van een brede verblijfsgalerij naar de groene binnentuin. De galerijwoningen aan het Ettingerpark profiteren van beide groengebieden.

verdieping Veld 15-17

De gevels aan de buitenzijde van het ensemble voegen zich enerzijds naar de bakstenen materialisering van de andere ontwikkelingen in het Noorderhavengebied, maar verbijzonderen zich anderzijds door de toepassing van aards gekleurde betonelementen die opgenomen zijn in de verticaal gelede raampartijen. Voor de materialisatie aan de binnenzijde van de bouwblokken is gekozen voor een lichte houtvezel geprofileerde beplating, horizontaal geleed, die de natuurlijke aansluiting aan het groene binnengebied opzoekt en de belijning van de galerijen versterkt.

materialiserings concept