Coolsingeltheater, Rotterdam

Nieuwe impuls voor Rotterdams uitgaansleven

In de plannen van de gemeente Rotterdam ondergaat het stadscentrum in de komende jaren ingrijpende veranderingen. De Kruiskade zal uitgroeien tot dé uitgaansboulevard. Op de meest prominente locatie van de Kruiskade, op de hoek met de Coolsingel, wordt aan de voet van de hoogste kantoortoren van Nederland een middelgroot theater gebouwd. Dit theater vervangt het huidige ‘oude’ Luxor aan de Kruiskade.
De entree van het Coolsingeltheater ligt aan de Kruiskade, in een levendige doorgang naar het atrium van de kantoortoren. Een theatercafé zal zowel overdag als ’s avonds leven brengen op de hoek van Coolsingel en Kruiskade. In de transparante entreehal zijn de kassa’s en de garderobe als vrij gevormde kiosken gesitueerd. Een brede ‘showtrap’ leidt vanuit de hal naar de foyer op de eerste verdieping. In deze foyer, die over de volle hoogte van het theater doorloopt, gaan trappen langs de sculpturale zaalwand omhoog naar de zaaltoegangen op de hoger gelegen verdiepingen.
Van buitenaf hebben bezoekers zicht op het glimmende, vrij vormgegeven zaaldak. In de entreehal ervaart men vervolgens de ronde zaalvloer. Daarna is in de foyer – het hart van het theater – de zaalsculptuur in zijn volle omvang tastbaar aanwezig. De zaal zelf, geschikt voor 750 toeschouwers, heeft een intiem karakter waardoor een goed contact mogelijk is tussen podiumkunstenaar en publiek.
De omliggende bebouwing wordt gevormd door de wederopbouw architectuur die karakteristiek is voor de Coolsingel. In contrast met deze zakelijke gevels heeft het theater een eigenzinnige uitstraling. In de vierkante doos die de zaal omringt, is een enorm raam uitgesneden. Dit raam biedt uitzicht over twee unieke plekken in Rotterdam; het Hofplein en het Stadhuis. Vanaf de straat ziet men ‘s avonds de verlichte sculptuur en de beweging van de toeschouwers op de trappen en in de foyer.
Rotterdam zal met dit gebouw een spraakmakend stadstheater rijker zijn.

Coolsingeltheater, Rotterdam