De Kemphaan, Buitencentrum Staatsbosbeheer, Almere

Aan de oostzijde van Almere ligt Boshart Almeerderhout. Het hier gelegen Tussenbos is een aantrekkelijk speel-, klim- en wandelbos met een nieuw Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Het buitencentrum biedt werkruimte voor de boswachters van Staatsbosbeheer, horeca, een winkel, een presentatieruimte en een aantal ondersteunende ruimtes voor het klimbos.

kemphaan almere

Situatie

We ontwierpen een compact entreegebouw met een aansprekende verschijningsvorm. De entree van het buitencentrum staat haaks op de hoofdentree en staat orthogonaal op het pad dat vanaf het hoofdgebouw loopt. De middengang slingert als een bospad door het gebouw.

Het idee van een bospad wordt versterkt doordat het tussen twee volumes met hellende daken ligt. Door deze twee volumes kunnen de rustige functies naar het bos gericht worden en de openbare functies naar de speelweide en het water. Een verschuiving van de twee volumes geeft het gebouw richting en een dynamisch karakter. Het gebouw heeft een knik gekregen zodat de horeca met terras optimaal georiënteerd is op zowel het water, het klimbos, als de zon.

A127 W-01 situatie

De Kemphaan_plattegrondDe Kemphaan_gevels Noord en Oost

 

De Kemphaan- gevels West en ZuidDe Kemphaan_doorsnedes