Golfclub Haverleij, ’s Hertogenbosch

Gebouwen in een vesting

In de nieuwe woonwijk Haverleij bij ’s-Hertogenbosch zijn de woningen geconcentreerd in ‘kastelen’: massieve bouwblokken in een groen gebied dat grotendeels is ingericht als golfbaan. De Golfclub Haverleij bestaat uit drie gebouwen: het clubgebouw, een driving range en een greenkeepersgebouw. Doorgaans liggen deze gebouwen verspreid over het terrein, maar om binnen de stedenbouwkundige visie van de Haverleij te blijven, zijn de gebouwen gegroepeerd rond het centraal gelegen parkeerterrein.

 

 

Het ontwerp van de golfclub is geïnspireerd op een vroegmiddeleeuwse vesting met houten opbouw die is omsloten door een aarden wal. Door de clustering van de voorzieningen is de golfclub een herkenbare eenheid die door de aarden wal is afgeschermd van de omgeving. Daar waar de aarden wal wordt onderbroken, is er zicht op het omringende landschap. Ook in vorm en materialisering zijn de gebouwen herkenbaar als eenheid. Robuuste materialen geven de gebouwen de rustieke sfeer uit het verleden. Grote brokken natuursteen uit de Ardennen bekleden het betonnen basement. Brede houten balken en dakbeschot vormen de dakconstructie. Aan de gevels zijn rode planken bevestigd waardoor de gebouwen vanuit de verte als baken werken.

Ook in het interieur zijn robuuste materialen verwerkt. Natuursteen is op enkele plaatsen in de muren toegepast en de grenen dakconstructie is ook van binnenuit zichtbaar. Aan weerszijden van een onderdoorgang naar de golfbaan zijn de kleedkamers en de golfwinkel gesitueerd. De verdieping erboven biedt onderdak aan het restaurant en de vergaderzalen. Grote panoramische ramen bieden hier een ruime blik op de golfbaan en omlijsten als het ware het landschap. Het zonnige terras grenst aan het hoogtepunt van een middag golfen: de laatste hole.