Kromme Akker, fietsbruggen, Voorthuizen

Twee bruggen voor langzaam verkeer

In opdracht van de gemeente Barneveld ontwerpt Drost + van Veen architecten twee bruggen voor langzaam verkeer – fietsers en voetgangers – in de nieuwbouwwijk Kromme akker in Voorthuizen, gemeente Barneveld. De opdracht is een samenwerking tussen Drost + van Veen architecten en bouwkundig ingenieursburo ABT.

De twee bruggen maken een oversteek ten behoeve van een doorgaande fietsroute over een reeds gerealiseerde sloot.
Door hun centrale ligging kunnen de bruggen voor meer doeleinden gebruikt worden, vooral door de kinderen uit de wijk. Denk aan een plek om vanaf te vissen, om af te spreken of om bootje te gaan varen. De bruggen kunnen naast de gevraagde functionele oversteek ook een verblijfsplek worden. Deze meerwaarde hebben we onderzocht en meegenomen in ons ontwerp.

Drost + van Veen architecten heeft verschillende concepten onderzocht: ‘de oversteek’, ‘de zitplek’ en ‘de tribune’. Het concept ‘de tribune’ is na een gezamlijke keuze van opdrachtgever , architect en constructeur nader uitgewerkt als voorlopig ontwerp.
De twee bruggen hebben we in ons ontwerp opgevat als familie van elkaar. Alleen de meest centrale brug krijgt een zitplek aan het water. In het stedenbouwkundig plan sluit deze brug aan op een pleintje. De tribune naar het water is gesitueerd aan de zonzijde.
Een expressief gevormde betonnen balustrade accentueert een speciale plek op de brug naast de tribune. De balustrade en het landhoofd zijn hier als één monolitisch geheel vormgegeven. In de balustrade is aan weerszijde een sparing gemaakt om doorheen te kunnen kijken en klimmen. Dit gat werkt hierdoor ook als speelelement naar de tribune. In contrast met het zware brugeinde is de brug in verloop naar de overzijde van de sloot juist zo slank mogelijk gemaakt. Hiervoor is een prefab randligger ontworpen. Hierdoor lijkt het alsof de brug met zijn handpalm vanaf de ene oever met zijn vinger reikt naar de overzijde.

 

kromme akker fietsbrug voorthuizenkromme akker fietsbrug Voorthuizen

kromme akker fietsbrug voorthuizen