Monument Westerkade, woningen, Rotterdam

Restauratie en verbouwing van een monument tot appartementen

Het Rijksmonument Westerkade 19 te Rotterdam dateert uit de negentiende eeuw en ligt in het historische Rotterdamse Scheepvaartkwartier. De luxe uitstraling van het monument komt voort uit een merkwaardig mengsel van stijlen, van Italiaanse motieven uit de elfde en vijftiende eeuw tot een negentiende eeuwse Duitse interpretatie. De gevel wordt gekarakteriseerd door een detaillering met gietijzeren kolommen en een zware kroonlijst.

In opdracht van Stedelijk Wonen Rotterdam heeft Drost + van Veen architecten een ontwerp gemaakt voor de restauratie en verbouwing van het pand tot drie moderne luxe appartementen. Door een reeks eerdere verbouwingen waren delen van het oorspronkelijke interieur verdwenen. Het monumentale trappenhuis met zijn open haard, het glas-in-lood daklicht en de teakhouten deuren waren echter nog in originele staat.

In het ontwerp is op de begane grond en op de eerste verdieping een appartement gesitueerd. Het derde appartement is gelegen op de tweede en derde verdieping en heeft een dakterras. Een grote ingreep is de sleutellift die direct in elke woonruimte uitkomt.

De plattegronden hebben een U-vorm die zich om het bestaande trappenhuis vouwt. De grote open ruimten zijn bruikbaar voor diverse woon- en of werkvormen. Functionele ruimten zoals lift, garderobe, keuken, berging, toilet en douche zijn opgenomen in een compacte, plastisch vormgegeven centrale kern. Hierdoor blijft het karakter van de bestaande monumentale ruimte behouden.