Museum Ter Aar

Nieuwbouw cultuurhistorisch museum

Op een belangrijke locatie bij de ingang van het oude dorp is in de gemeente Nieuwkoop het cultuurhistorisch museum Ter Aar gerealiseerd. De markante dakvorm verwijst naar de stolpboerderij die van oudsher op deze plek stond en past bij het dorpse karakter van het museum. De traditionele stolpvorm is verlengd en voorzien van diagonale uitsneden die door middel van grote raampartijen en deuren de entree en de expositieruimte markeren.

De multifunctionele zaal, keuken, toiletten en vergaderruimte, zijn in het midden van de heldere expositieruimte samengevoegd tot een vrijstaand volume. Brede gangpaden vormen de ruimte voor het presenteren van de collectie. Een speciale plek voor de schepen en schuiten maakt gebruik van de volle hoogte van het gebouw. Er is gekozen voor eenvoudige en duurzame materialen. Staal voor de hoofdconstructie en dakpannen voor de afwerking, waarbij het dak en de gevel in elkaar overgaan.

Het nieuwe museum heeft een zowel een traditionele als een moderne kant. De combinatie tussen deze twee uitersten zal een aangename verrassing zijn voor de bezoekers.

0176 Ter Aar VO SR 260307

Museum ter Aar 05

 

Museum ter Aar 07

Museum ter Aar