Nieuw Overbos, woonzorgcentrum, Heemstede

In een prachtig landgoed aan de voet van de duinen in Heemstede wordt een zorgcomplex met 85 woningen voor ouderen gerealiseerd. De begroeide heuvels in de omgeving en de belevingswereld van ouderen vormen de inspiratie voor het ontwerp, hetgeen leidde tot vloeiende lijnen en een transparant en helder gebouw.

De visie op ouderenhuisvesting is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. Nieuw Overbos is ontworpen naar de laatste maatstaven, gericht op de toekomst. Op de begane grond bevinden zich de centrale hal, een restaurant en een wijksteunpunt. Kleinschalige groepswoningen voor psychogeriatrische ouderen zijn op de begane grond en de eerste verdieping gesitueerd. Op de bovenliggende verdiepingen bevinden zich zelfstandige appartementen.

Om het gebouw minder massief te maken is het opgedeeld in drie massa’s met verschillende hoogten. Om deze lichtheid te versterken heeft het gebouw een witte tint gekregen. Samen met de rondlopende balkons en de geheel glazen gevels van de appartementen geeft deze kleur het gebouw een vriendelijk en open karakter. Met ronde hoeken en welvingen krijgt het gebouw een landschappelijke uitstraling met een allure die Heemstede waardig is.

tilleman_20150927-0109 web

tilleman_20150927-0126 web

 

Nieuw Overbos Heemstede woonzorgcentrum

Maquette Nieuw Overbos

Eerste verdieping Nieuw Overbos

Eerste verdieping Nieuw Overbos

 Tweede verdieping Nieuw Overbos

Tweede verdieping Nieuw Overbos

Nieuw Overbos Heemstede woonzorgcentrum

Doorsnede