Nieuw Rhijngeest, specials, Oegstgeest

Drost + van Veen architecten heeft 3 ‘specials’ ontworpen voor het plan Nieuw Rhijngeest in Oegstgeest. Deze drie vrijstaande woningen vormen de bakens in het plan. Zowel in vorm als in materiaalgebruik onderscheiden zij zich duidelijk van de overige woningen in het plan. Ze hebben geen kappen maar een plat dak en een brede plattegrondopzet met twee beuken. Alledrie de woningen hebben een markante plek in het plan gekregen; op een hoek, op een belangrijke zichtas en in de knik van een straat. Er zijn twee torenwoningen van vier bouwlagen en een patiowoning van twee bouwlagen.

Bij de materiaalkeuze is gezocht naar een duidelijk contrast met de overige woningen, die voornamelijk worden uitgevoerd in roodbruin metselwerk. De ‘specials’ krijgen een gevel van zwart gebeitste houten delen van verduurzaamd vurenhout. Doordat deze houten delen in visgraatmotief worden getimmerd krijgen de gevels een fraaie ‘vleugwerking’. Op enkele markante plekken in de gevel komt een kleuraccent van geemailleerd glas.

De uitzichtvensters op de bovenste verdieping van de torenwoningen worden in de gevel geaccentueerd door een houten kader voorzien van visgraatmotief.

2007133_20080718_SO-tot.DWG