Rustoord, woonzorgcentrum, Voorburg

Ouderenhuisvesting voor de toekomst

Verzorgingstehuis Rustoord, gebouwd in de jaren tachtig, moet worden vervangen door een hedendaags woonzorgcentrum. Geen gesloten en grootschalig instituut, maar een vriendelijke leefomgeving waarin wonen en zorg gescheiden zijn.

Naast het hoofdbestanddeel van een vijftigtal woningen, variërend van ruime zelfstandige appartementen tot kamers voor psychogeriatrische patiënten, zijn verschillende voorzieningen gericht op ouderen in het programma opgenomen: een zwembad, een winkel, praktijkruimtes voor fysiotherapeuten en huisartsen. Onder het gebouw bevindt zich een openbare parkeergarage.

Het ontwerp voegt zich naar de prachtige locatie aan de oever van de Vliet. Door de diepe insnijdingen in de bouwmassa komen het naastgelegen park en het kanaal als het ware het woonzorgcentrum binnen. Hierdoor ontstaat een gefragmenteerd gebouw met een centrale ontmoetingsruimte, die te vergelijken is met een hotellobby. De grote en kleine terrassen geven het uiterlijk van het gebouw een kleinschalig en groen karakter.

Het interieur is vormgegeven als ‘healing environment’, vanuit de gedachte dat de omgeving bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Appartementen en kamers worden verbonden door ruime binnenstraten en groene atria. Ontmoetingsplekken zijn het centrale thema van het ontwerp. Veel aandacht wordt besteed aan ruimte voor het individu.