Vathorst Veld 1.6, woningen, Amersfoort

Villa’s in ’t groen

Veld 1.6 ligt in de nieuwe wijk Vathorst aan de rand van Amersfoort. Op dit kavel, gelegen aan een oud ontsluitingslint, zijn vijf ruime villa’s en een appartementengebouw van drie lagen gerealiseerd.

De villa’s en het appartementengebouw zijn onderdeel van één ‘beeldfamilie’. De woningen worden ontsloten via een gemeenschappelijk erf, waarop zich ook de garages en de parkeerplaatsen voor bezoekers bevinden. In het midden van het kavel is de bestaande boerderij gehandhaafd. De woningen zijn losjes gegroepeerd rondom deze boerderij.

De zes gebouwen zijn georiënteerd op het zuiden en hebben uitzicht op de fruitbomen in de gemeenschappelijke tuin. In de vormgeving van de woningen is het dak, zowel in het interieur als het exterieur, het beeldbepalende element. De boerderij met de grote pannenkap was hiervoor de inspiratiebron. De daken van de woningen vouwen zich over het metselwerk en worden zo onderdeel van het verticale gevelvlak.

Elke woning opent zich naar het groen van de tuin. Hier bestaat de gevel uit een glazen pui over twee verdiepingen. De villa’s zijn dusdanig geschakeld dat uitzicht en privacy gegarandeerd zijn. Door de inventieve indeling van de woningen is het mogelijk om van de berging een slaapkamer te maken. Dit maakt de woningen ‘levensloopbestendig’ en met name geschikt voor senioren.