Voormalige drukkerij WYT, kantoren, Rotterdam
Transformatie van drukkerij naar kantoorgebouw
Het monumentale gebouw van de Rotterdamse drukkerij Wyt is in 1923 ontworpen door de architect W. Kromhout. Na vijfenzeventig jaar trouwe dienst kwam het pand leeg te staan. In 2003 gaf de stichting Historische Gebouwen Rotterdam opdracht om het karakteristieke bakstenen gebouw geschikt te maken voor een kantoorfunctie met vijf afzonderlijke verhuurbare casco units.
Het drie verdiepingen tellende complex met een totale oppervlakte van 2500 m2 kreeg door de restauratie en herinrichting een tweede leven als efficiënt en sfeervol kantoor. Daarbij is gekozen voor een restauratie in de geest van Kromhout. De kenmerkende stalen kozijnen, prachtig betegelde gangen en trappenhuizen werden hersteld. De overige ruimtes werden geschikt gemaakt voor kantoorhuisvesting zonder dat het karakter van het gebouw werd aangetast. Op de begane grond wordt het gebouw gekenmerkt door sfeervolle directieruimtes met lambriseringen en glas in lood. Op de verdiepingen daarboven bevinden zich zeer grote open en lichte ruimtes. Op de tweede verdieping is een vide gemaakt naar de zolder.
Drost + van Veen architecten heeft zelf intrek genomen in de hoge ruimtes op de eerste verdieping. Met eenvoudige middelen is een open en informele werkomgeving gecreëerd: een modern vormgegeven interieur in een klassieke bakstenen sculptuur.
- Project: Hergebruik Gebouw WYT, kantoorunits in een monument
- Locatie: Pieter de Hooghweg Rotterdam
- Opdrachtgever: Historische Gebouwen Rotterdam BV
- Architect: Drost + van Veen architecten
- Aannemer: BAM / Volker Bouwmaatschappij BV
- Realisatie: 2004
- © Drost+ van Veen Architecten