Woonpaviljoen Voorzorg te Gouda

Kleinschalig woonzorg complex voor senioren aan de rand van het groene hart
Zorg ID realiseert 59 seniorenwoningen op een zogenaamde boerderijkavel. Het plan is ontworpen door van Veen Architecten, de woonzorgarchitect die zowel in Nederland als in China succesvol voor senioren ontwerpt.

In het Hollandse polderlandschap verrijzen twee gebouwen in landelijke pakhuisstijl. Van Veen kiest voor heldere hoofdbouwmassa’s met metselwerk in natuurlijke kleurnuances. Passend in en met respect voor het groen. De gevels krijgen een verticale geleding met verdiepingshoge puien. Beide gebouwen hebben zadeldaken met een gelijke hellingshoek, die minimaal 20 graden bedraagt. Door repetitie van het thema is de ‘boerderij’ tot hedendaags ‘woningpakhuis’ geëvolueerd.

Straks kunnen senioren plezierig in twee- en driekamerwoningen wonen. Alle woningen zijn gasloos en hebben een eigen loggia of terras. Eén van de gebouwen biedt bewoners zorg op maat, geleverd door een gecontracteerde zorgorganisatie. Beide gebouwen hebben gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond waar ontmoeten centraal staat.

De boerderijkavel maakt onderdeel uit van het beeldkwaliteitsplan WesterGouwe fase II. Westergouwe wordt een volwaardige nieuwe woonwijk met alle belangrijke voorzieningen in de buurt. Een mooi stuk nieuw Gouda waar Van Veen Architecten met gepaste trots haar steentje aan het nieuwe wonen voor ouderen bijdraagt.